Sony Xperia Z3 Compact İncelemesi

2690

Akıllı telefonlar, her nesil jenerasyonla hatta her yeni model ile daha da büyüyor. Hatta Apple bile ki kendisi küçük ekranlı telefon üreticileri arasında açık ara lider bir konumda iken artık oda piyasadaki trende zorunlu olarak geçiş yapmış oldu. Son modelleri ile bunu gayet net görmek mümkün. (iPhone 6, iPhone 6 Plus)

xperia-z3-compact

Son birkaç yılda bunun tam tersi bir şekilde, akıllı telefon oyuncuların bazıları kendi üst modellerinin “mini” versiyonlarını üreterek küçük cihaz sevenlerin isteklerini karşılamak için adımlar da atıyor. Bu minyon taklitler paylaşılan tasarım ve markalaşmadan fayda sağlarken, üst modellerin donanım özellikleri ile aynı değerlere sahip olamıyorlar. Ancak Sony burada işe biraz daha farklı bir açıdan yaklaşıyor, her ne kadar mini lakaplı modeller üretse de gelen yeni modeller yüksek özelliklere sahip. Tipik bir örnek: yeni Xperia Z3 Compact 4.6-inclik telefon boyutuna 5.2 inçlik gayet tatminkar bir ekranı sığdırarak küçük bir telefondan beklenen her şeyi size sunuyor.

z3-artiları-eksileri

Boyutu küçük ama performansı büyük akıllı telefonlar ölen bir tür. Ancak Xperia Z3 Compact ile, Sony size sadece daha minyon pakette, büyük bir Z3 veriyor. Mini model sevenler kesinlikle kendilerine değer verildiğini bu modelle hissedebilirler. Burada şık bir tasarıma, (genel olarak) iyi bir kameraya, güçlü bilgi işleme gücüne ve muhteşem pil ömrüne sahip olacaksınız. Z3 Kompakt şu anda piyasadaki en iyi küçük Android akıllı telefon diyebiliriz.

DONANIM

Sony, yaklaşık iki yıl önce piyasaya sürdüğü orijinal amiral gemisi Z serisi modellerinde Xperia Z çizgisi çok değişmedi. Aslında, yakın tarihte Sony cihazlarının büyük bir çoğunluğu aynı, sıkı tasarımı takip etti. Böylece, Z3 Compact kendinden önceki tasarımlarla aynı çizgiye sahip bir model olarak karşımıza geldi. Bu bağlamda, Z3C zorlu ve ciddi çizgileri ile herkesin lokması olmayacak hatta HTC nin eşsiz çizgilere sahip One serisine bile kafa tutabilecek bir tasarıma sahip. Sony’nin bloklu stilinin bir hayranı iseniz bu modelde de Sony sizi yalnız bırakmıyor merak etmeyin.

z3-donanım

Z3 Compact’ın çarpıcı bir tasarım özelliği yok, ama her zaman olduğu gibi, şeytan ayrıntıda gizlidir. Ön ve arka kısımda yer alan kaplama uygun cam paneller, alüminyum güç tuşu, ana kamera lensi ve kulaklık jakı etrafındaki metal detaylandırma her ne kadar basit gibi gözüken bir telefonu elinizde tutsanız da bu insana premium bir his veriyor. Ana kamera özelliklerine dair küçük bir not;kamera nispeten büyük lense sahip tasarım ile yuvarlak LED flaş arasında bulunuyor.

Küçük, gümüş Sony logosu arka bölmede 4.6-inç ekran üzerinde; dikdörtgen stereo hoparlörler üst ve alt tarafta; ve öndeki kameranın karşı tarafnda sağ üst köşede renkli ışıkları ile bildirimlerden haber veren bir LED bulunuyor. Ayrıca tüm tuşların sağ tarafta yer alması belkide bir dezavantaj gibi görülebilir, ses kamera ve güç düğmesi burada bulunuyor. Ancak, cihazın büyüklüğü aslında güç ve ses tuşları oldukça uygun bir konumlandırma yapıyor: eğer sağ elinizle tuttuğunuzu varsayarak, kolayca başparmağınız istediğiniz tuşun üzerinde konumlanabilir.

z3-mini-üst-bölüm

Xperia Z3 Compact modelinin üst kenarı boyunca, kulaklık jakını ve ikincil mikrofonu bulacaksınız. Genelde bugünlerde trend kulaklık jakı mikrofonun da yer aldığı yerde olması yönünde ama Sony burada da kendi stilini ortaya koymak taraftarı. Sol taraf ise sırasıyla, mikro-USB portu / microSD yuvası ve nano-SIM bölmesini gizleme ile oldukça yoğun bir görünüme sahip.

z3-inceleme-sol-taraf

Xperia Z3 Compact model aksama sahip olmayarak aslında daha da kaliteli bir yapı ortaya koyuyor. Bu plastik yapı neredeyse kaya gibi sağlam denebilecek incelikte bir araya getirilmiş materyallerden oluşuyor. Hatta öyle ki IP65/68 su ve toz geçirmez değerlendirmesi almaya hak kazanmış. Bir bakışta, Z3 Compact tutmak için en rahat cihaz gibi görünmeyebilir. Arka panelde, en az kavrama sağlayan kaygan cam yüzey bulunuyor. Telefon 127 x 64.9 x 8.6mm ölçülerinde yeterince küçük olduğu için bu ilk gözlemlerde görülen sorunlar telefonu tutmak için engel olmaktan çıkıyor. Telefon boyutuna göre biraz ağır olabilir 129 gram. ama ağırlığın kullanılabilirlik üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yok. Tek elle telefonu kullanabilir ayrıca yine tek elle cebinize koyup çıkarabilirsiniz de.

Aslında telefon üreticileri günlük kullanımı gerçekleştiren kullanıcı deneyimleri görmezden geliyorlar. Büyük modeller telefonların günlük hayatta kullanışlı olduğu söylenemez. Araba kullanırken ya da ellerimizden birisi dolu iken devasa ekranları kontrol etmek oldukça zor olabiliyor. Ortada dev ekranlı modellere doğru yönelimde büyük bir baskının olduğu gerçek ama Sony Z1 Compact ve Z3 Compact modelleri ile küçük ekranlı işlevsel ve içeriğinde de güzel modeller isteyen kullanıcıların gönlünü kazanıyor. Gelin Xperia Z3 ile Z3 Compact arasındaki farklara şöyle bir göz atalım:

       SONY XPERIA Z3 SONY XPERIA Z3 COMPACT

 

z3-compact-1
z3-compact-2
z3-compact-3
z3-compact-4

EKRAN

Xperia Z3 Compact ekranı 720p çözünürlükte kalite sunuyor. Bu küçük ekranlı bir model için oldukça iddialı bir durum. Daha doğal renkler ve gelişmiş kontrast sağlayan Sony’nin TRILUMINOS ve X-Reality teknolojileri ile geliştirilmiş bir IPS LCD ekran bizleri bekliyor. Burada ara bir detay var ki Z3C de büyük abisi Z3 gibi “sezgisel kontrast-geliştirme teknolojisi”ne sahip geliyor ki ışığa duyarlı bir ekran işleri oldukça kolaylaştırıyor. Panelden ekran parlaklığını istediğiniz ölçüde değiştirmeniz münkün.

Renkler çok cesur ve parlak. Ekrandaki siyah diğer renklerde olduğu kadar iyi olmayabilir ancak bu LCD ekranlar için ortak bir sorun denilebilir. Bu noktada OLED ekranların açık ara önde olduğu bir gerçek. Tüm noktaları birleştirdiğimizde Z3C ekranı yüksek kaliteli bir ekrana sahip. Tek bir nokta var; gün ışığına maruz kalındığı takdirde ekrandan bir şeyler seçmek zorlaşabilir.

xperia-z3-compact-inceleme

Öte yandan cam kaplama ekran parmak izlerini ve kirleri temizlemede usta. Elbette yüzde yüz bütün lekeleri üzerinden atıyor değil ama günlük yaşamda karşımıza çıkacak genel lekelere karşı oldukça başarılı. 5.2-inçlik Xperia Z3 yanında 4.6-inçlik Z3C ekranında yazmak biraz zor gelebilir ama bir süre sonra parmaklarınız yeni ekrana uyum sağlıyor.

YAZILIM

xperia-z3-mini-yazılım

Xperia Z3 Compact Sony’nin tescilli kullanıcı arayüzü altında Android (4.4.4 KitKat) sondan bir önceki tüketici hazır sürümü ile çalışıyor. Ancak burada Sony kullanıcı ara yüzü ile ilgili herhangi özel bir nokta bulunmuyor. Her şeye rağmen, Sony’nin donanım tasarımı gibi, kendi yazılım ya yıldan yıla çok değişmiş değil.

xperia-z3-mini-boyut

Sony’nin kendi uygulamalarına ait ikonlarda yıllardır aynı 3D teknolojisi ile çiziliyor. Belki Z3C’ün tüm-iş dizaynı için biraz farklı bir yol seçilmiştir. Ancak tabi ki küçük kelime oyunlarının bugünün teknoloji dünyasında geçerliliği kelebeğin ömründen kısa buna da dikkat etmek gerek. Kutunun dışında, Z3C ev ekranında her paneli Sony’nin uygulamaları ve hizmetlerini tanıtan widgetler ve kısayolları ile dolu olduğundan sevmeniz için biraz zamana ihtiyacı var. Ayrıca Kobo, OfficeSuite, AVG antivirus ve Garmin navigasyon uygulamaları yüklü geliyor ve bunları kullanmıyor bile olsanız kaldıramıyorsunuz.

Google’ın hizmetlerinin tümü elbette mevcut, ancak Sony birkaç anahtar programın kendi versiyonlarını sunuyor. Bu da bir kaç noktada iki tane uygulamaya sahip olacağınız anlamına geliyor. Ayrıca, tüm Z3 serisi (Z3, Z3 Compact ve Z3 Tablet Compact) PS4 Remote Play destekleyen ilk Sony telefonları oldu, bu özellik daha önce sadece PS Vita el konsolu üzerinde bulunuyordu.

KAMERA

z3-compact-kamera

Xperia Z1 modelinden bu yana, Sony’nin amiral gemisi Z modellerinde aynı 20.7-megapiksel, 1/2.3-inç Exmor RS sensör kullandı. Z3 ve Z3 Compact benzer geniş 25mm, f/2.0 G Lens ile donatılmış. Selfie bağımlıları için biraz kötü bir haber ön kamera tarafından geliyor; 2,2 megapiksellik ön kamera o kadar da tatminkar değil. Vizörden, hızlı sahne seçimi, flaş modu, pozlama ve beyaz dengesi gibi ayarları yapabilirsiniz. Ayrıca menüde sizin için daha derinlemesine ayarlama yapmanızı sağlayacak bir menü daha açılıyor.

Tüm bu “hızlı” ayarlarına ek olarak, vizörden kamera modu menüsüne hızlı geçiş yapabilirsiniz. Buradaki seçenekler sonsuz; Sony’nin “üstün oto” modu, manuel mod (tam 20.7-megapiksel görüntüler istiyorsanız bu kullanmanız gerekir), 4K video kayıt modu, panorama, patlama atış, arka plan bulanıklaştırma, canlı YouTube yayını…

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Alişan

teşekkürler