Yeni yıla girdik. Hayatlarımızı işgal eden sayılara bir yenisi daha eklenirken fiziksel ve mental olarak bir yıl daha yaşlanmış bulunuyoruz. Yeni yıl takvim yapraklarında değişse bile bunu teknoloji tarafında söylemek henüz erken ta ki 6-9 Ocak arasında Las Vegas’da gerçekleşecek olan geleneksel Uluslararası CES 2015 tüketici elektroniği fuarı yapılana dek.
Son yıllarda CES teknoloji dünyasındaki en büyük trendler için bir vitrin oldu adeta. Teknolojinin Şampiyonlar Ligi diyebiliriz. Bu show; 4K televizyonun yükselişini (2014), Ultrabookların ortaya çıkışını (2012) ve şu anda dijital hayatımızın (2011) merkezi olan akıllı telefonların hayatlarımıza adım atmalarının başlangıç noktasını oluşturdu.
Bunun yanında CES’de de yalanlayıcı nitelikte gelişmelerde oldu elbette 2010 ve 2011 yıllarındaki 3D TV haberleri ya da geçen yıl Qualcomm’un Snapdragon 802 kod adlı çip tanıtması gibi son dakika iptal edilen tanıtımlar vs. Tüm bunların ışığında CES 2015 fuarında en çok ilgiyi üzerinde toplayacağını düşündüğümüz trendleri sizler için derledik.
1. Akıllı Ev Teknolojisinin Yükselişi (smart home)
CES çok uzun zamandır akıllı buzdolabı ve aydınlatma sistemlerinin merkezi oldu. Ancak bu yılki gösteride tüm bu farklı noktaların bir araya gelip akıllı ev sistemlerini oluşturduğunu göreceğiz. Yani şirketlerin ev içlerinde kullanılacak olan çamaşır makinesi vb ürün özellikleri artık kimsenin ne önemsediği ne de duymak istedği bir şey. Evlerin akıllı hale getirilmesi üzerine büyük fikirleri ve yenilikleri bu yıl CES de görmemiz her şeyden daha olası.
Aynı zamanda bir çok dev teknoloji firması bir sonraki büyük platfrom olan “Internet of Things” (IoT) yani “nesnelerin interneti” sayesinde en az eforla sizlerin evlerinizin içinde yer alan ve günlük olarak kullandığınız her türlü aracı tabletinizden ya da akıllı telefonunuz üzerinden kontrol etmenizi sağlamak için gece gündüz çalışıyorlar. (Google, Nest adlı termostat firmasına boşuna 3.2 milyar $ ödemedi.) Şirketler elinden geleni yapsada bu trendin belirleyicileri Apple’ın HomeKit‘i ile Google’ın Nest‘i olacak. HomeKit henüz faal bir platform değilken Google Nest ile ilerleme kaydetmeye başladı bile.
Diğer büyük şirketler de armut toplamıyor elbette. Samsung’un akıllı ev sistemleri alanında söylenecek epey sözü var. Ayrıca fuarın diğer etkili isimleri de oldukça iddialılar; Honeywell ve Schlage. CES fuarında yer alacak akıllı ev sistemleri belki hemen dünya genelindeki evlerde adapte hale gelmeyebilir ama ortaya konan fikirler ve bu fikirlerin sağladığı kazanımların vadettikleri oldukça büyük. Kim bilir belki de bazı yönleri ile, 2015 evlerimizin bizi gerçekten tanımaya başladığı bir yıl olabilir.
2. Her şey 4K
Şu anda zaten 4K yüksek kaliteli videonun standart haline geldiğini biliyoruz. Geçen yılki fuarda o noktaya ulaşılmıştı. CES 2015’de ise Full HD video’dan 4 kat daha fazla çözünürlüğe sahip 4K teknolojisi her yere ulaşarak kendi egemenliğini ilan edecek.
TV üreticilerinin 4K modelleri ise daha belirleyici nitelikte olacak. Gelecek modellerin daha piremium özellikler taşıması gündemde daha ince ve daha net ekranlar vb. TV platformunda 4K teknolojisi denince Sony, Sharp and Panasonic piyasaya herkesin sahip olacağı fiyatlardan 4K TV üretmeyi hedefleyen Vizio‘nun arkasından devam edecek olmaları ise düşündürücü. Bu noktada Samsung ve LG modelleri üzerinde extradan özellikler eklemek durumunda kalabilirler.
4K sadece TV ile sınırlı olmayacak. Emin olabilirsiniz ki video kaydı yapabilen herhangi bir kameranın 4K teknolojisi ile gelecek bunun yanında 4K çözünürlük ve ultra-geniş boy oranları ile bilgisayar monitörleri. Hatta bu noktada telefonlar TV’lerden daha fazla 4K teknolojisi ile ilgili olacaklar, bu noktada telefonların 4K yayınları almaları için 4K ekranlara dahi ihtiyacı yok.
3. Daha Akıllı Giyilebilir Teknoloji
2014 daha çok spor aktivitelerinizi kaydeden izleyen akıllı saatler ve diğer giyilebilir teknolojiler ile geçti. Bu noktada CES 2015 akıllı saatler için ya da akıllı izleyiciler gibi diğerleri için kendilerini daha yoğun olarak gösterecekleri ilk tanıtım platformu olması açısından önemli olacak. Bu kısmen bir mühendislik çünkü; küçük ekranlar ve daha iyi mobil teknoloji takılabilir bu giyilebilir aksesuarların içine ve bu inovasyon hareketi ile insanların bu cihazlar ile olan etkileşimi de doğru orantılı olarak artacaktır.
Giyilebilir teknoloji noktasında tüm firmalar Apple Watch ile yarışa girecekler çünkü bu ürün 2014’ün sonlarında piyasaya çıkar çıkmaz tüm dengeleri alt üst etti.
Ayrıca daha verimli ve fonksiyonel çipler sayesinde bugün gelecek giyilebilir teknolojiler artık eskisinden olduğundan daha fazlasını da yapabilecekler. Kalp ritmini ölçme gibi sadece belirli firmalara has özellikler bir ortak payda haline gelecek. Akıllı saatlerin TV’ler, Akıllı ev aletleri ve hatta arabalar için kullanılabilir hale gelecek olması ise diğer bir nefes kesici özellik olarak tanımlanabilir.
4. Akıllı Arabalar
CES 2015 genelinde bir çok araç firmasını göreceksiniz. Ford ve Mercedes Benz‘den büyük atılımlar bekleniyor. Yeni arabalar ve özellikleri bir yana Bu 2014 içinde duyurulan Apple Car, Android Auto ve Ford Sync akıllı araba sistemleri en çok ilgi çekecek noktalar olacak. Özellikle Google’ın Android Auto sistemini akıllı telefonlardan özerk tamamen bağımsız bir işletim sistemi haline getirme çabaları işin rengini oldukça değiştiriyor.
Yanlız bu sistemler henüz gerçekliğe yaklaşmış değiller. Bunun yanında sürücüsüz araba teknolojisi realiteye daha yakın konumda. Google sürücüsüz aracını test etmeye başladı bile. Başka bir örnek ise BMW cephesinden geliyor: akıllı saat ile araba park etmek.
5. Sanal Gerçeklik Gerçek Oluyor!
Oculus Rift‘in Facebook tarafından satın alınması sanal gerçeklik alanını hareketlendirdi ve bu etkiler kesinlikle CES’de hissedilecektir. Bu noktada yalnızca Oculus değil sanal gerçeklik alanında sanal başlık geliştiren her firma CES 2015’de adından söz ettirecek. Samsung’un bu alandaki atılımları zaten biliniyor.
Google’da hissettirmeden ama gayet akıllıca hamlelerle akıllı telefonları birer sanal gerçeklik platformuna dönüştürmenin peşinde. Mobil kameralar daha sofistike oluyor ve 3D görüntüleme teknolojisi daha yaygın hale gelirken, yazılım üreticileri kendi VR (sanal gerçeklik) deneyimlerini oluşturmak için kullanıcıların çekimlerinden ve görüşlerinden yararlanmak için her şeyi yapabilecek kararlılıkta. Bakalım CES 2015 bizlere hangi yenilikleri getirecek.
bu teknoloji hiç iyiye gitmiyor demedi demeyin 🙂