Akıllı telefonların neredeyse virüs hızı ile dünya geneline yayılması sonrası bir çok alışkanlık, değişmez denen bir çok olgu birer birer yerini bırakmak zorunda kalıyor. Öyle ki bu gelişme gazeteleri kapattrıyor, basılı medyanın geleceğini karartıyor hatta bitemez denen sosyal ağların da sonunu getiriyor.
Son yıllarda bebeklikten emeklemeye ve şimdilerde de koşmaya başlayan bir alan olan anlık mesajlaşma uygulamaları dünyanın etrafında döndüğü yeni trend. Öyle ki sosyal ağlar bile bu anlık mesajlaşma uygulamalarını kendi bünyelerine katmak için birbirleri ile kıyasıya bir mücadelenin içine girmiş durumda.
Son zamanlarda bu duruma en iyi örnek Facebook cephesinde yaşandı. Anlık mesajlaşma uygulaması olan ve 500 milyon gibi gayet ciddi bir kullanıcı sayısına sahip WhatsApp Facebook tarafından 19 milyar $ gibi muazzam bir bedelle satın alındı. Burada Facebook’un mobile olan yatırımlarının artmış olması etkili ancak asıl neden bambaşka.
Ayrıca Facebook bir diğer anlık mesajlaşma uygulaması olan Snapchat için 3 milyar $’ı gözden çıkarmış ancak Snapchat yöneticileri bu teklife olumsuz yanıt vermişlerdi.
Yapılan araştırmalar sosyal ağların artık genç nüfus üzerindeki etkisini kaybettiğini hatta var olanların bile yavaş yavaş bu ortamları anlık mesajlaşma platformlarına tercih eder hale geldiklerini gösteriyor. 2013 yılında en büyük kullanıcı sayısı artışı %23 ile Instagram a ait. Twitter, Facebook ve Pinterest gibi sosyal ağlar bu orana yaklaşamamış bile.
Dünya geneli gsm operatörleri bazında bakıldığında da sms ve mms üzerinden sağlanan iletişim %2 lik bir paya sahipken anlık mesajlaşma uygulamalarının sosyalleşme ekosisteminden aldığı pay %75 ler civarında. Bir WhatsApp neden bu kadar para eder denildiğinde aslında bu rakamın az bile kaldığı söylenebilir.
Gelecek, insanların birbirleri ile daha fazla sosyal olabilmesini sağlayan ve çeşitli dosya transferlerinden tutun da internet üzerinden arama yapabilme seçeneklerine kadar bir çok özelliği de bünyesinde barındıran anlık mesajlaşma uygulamarında saklı. Günümüzün sosyal ağları da bu uygulamalar karşısında ortadan silinebilir. Bu tamamen yeni bir çağ.
Sadece şu anda bile piyasada bulunan anlık mesajlaşma uygulamalarının yoğunluğuna ve buna rağmen kullanım oranlardaki büyüklüğe bakıldığında geleceğin nasıl şekilleneceğini tahmin etmek o kadar da zor değil.