Thunderbolt Nedir

480

Thunderbolt Nedir? ( Mac Bilgisayarlar için )
Aktif bir bilgisayar kullanıcısı iseniz ve bilgilerin, dosyaların devamlı aktarımları ile uğraşıyorsanız sizler için yabancı gelmeyecektir. Bizlerin her zaman kullandığı e-sata, firewire ve en çok bildiğimiz USB’lerden farklı bir şey değildir. Genel olarak amacı veri aktarımını gerçekleştiriyor olmasıdır. Hele ki şu an gördüğümüz teknoloji çerçevesinde bilginin ve verilerin daha hızlı aktarılmasında ya da dosyaların büyük ya da izlenecek bir videonun yüksek kalitesinin aktarılması da hızlı olması gerekecektir.
Yakın gelecekten USB 3.0’dan başlayacak olursak, önceki versiyonu olan USB 2.0’dan yaklaşık 10 kat daha hızlı veri aktarımı sağlayabilmektedir. Bu da 4.80 Gbps gibi bir rakama denk gelmektedir. Thunderbolt teknolojisi ise İntel’in geliştirmiş olduğu yeni nesil teknolojidir. Bunun dengi ise USB 2.0’dan yaklaşık 20 kat ve USB 3.0’dan yaklaşık olarak 2 katı daha hızlıdır. Thunderbolt 2 ise yaklaşık olarak 20 Gb/sn kadar bir hıza sahiptir.
Thunderbolt 3( USB-C ), bilgisayarınızdaki bir bağlantı noktasına takabileceğiniz diğer bağlantı noktalarını ifade eder. Thunderbolt 3 ve USB 3 gibi veri aktarımlarını USB-C bağlantı noktası yardımıyla da sağlayabilirsiniz. Bilgisayarınızın AC güç adaptörünü USB-C bağlantı noktasına uygun bir USB-C şarj kablosu ile bağlayabilirsiniz. USB-C bağlantı noktaları çift yönde olmasının güzel bir avantajı, yerine takarken ters mi düz mü olduğunu önemsemenize gerek kalmamasıdır. Aşağıda bulunan bazı Mac bilgisayarlarda USB 3.1 Gen 2 ve Thunderbolt 3 ‘ ü destekleyen USB-C noktaları bulunur.

• iMac Pro(2017)
• iMac ( Retina 5K, 27 İnç, 2017 )
• iMac ( Retina 4K, 21,5 inç, 2017 )
• iMac ( 21,5 inç, 2017 )
• MacBook Pro ( 2016 ve sonrası )
Mac dizüstü bilgisayarlarda da USB 3.1 Gen 1’i destekleyen USB-C bağlantılarından, MacBook ( 2015 ve sonrası ). Uygun bir adaptör kullanarak ta USB 3 aygıtlarınızı az önce yukarıda bahsettiğimiz gibi Mac modelleri ile de kullanabilirsiniz. Kendi Mac üzerinde hangi USB sürümlerini kullanabileceğinize ilişkin Sistem bilgilerini ve ya Sistem Bilgisi Verici’yi kullanabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments