Corning Gorilla Glass Nedir – Gorilla Glass Nedir
2015 yılından itibaren telefon sektörü ile birlikte parlayan ve yükselen bir camdır. Normal şartlarda doğada bulunmayan bu cam, kırılmalara ve çizilmelere dayanıklı hale getirildiği gibi hem inceltilmiş hem de kütlesi hafifletilmiştir.
Bu camın yapısı normal cama göre oldukça farklıdır. Bunun yapısında alüminyum, silikon ve oksijen bulunmaktadır. Bu maddeler bir araya getirildiğinde ortaya bu tarz dayanıklı bir cam çıkar. Zaten bileşenlerinden de anlaşılacağı üzere sert ve kırılgan yapısı, daha esnek ve yumuşak yapıya çevirilmiştir. Ama aslına bakıldığında bu tarz dayanıklı camlar yeni değildir. Daha öncesinde de farklı bir firma bu tarz bir cam üretmiş ve bu cam değişik alanlarda kullanılmıştır. Sadece son zamanlarda telefon pazarındaki rağbet ile doğru orantılı olacak şekilde bu tarz camlara olan ihtiyaç ta artmıştır.
Şu zamana kadar 5 farklı seri Corning Gorilla Glass cam üretilmiştir. Bu camların seri hallerini şimdi biraz daha yakından inceleyelim.
Gorilla Glass 1
İlk olarak 2005 – 2006 yıllarında ortaya çıkmıştır. Ta o zamanlarda daha 1.5 mm kalınlığa sahip olan bu cam ilk etapta iphone modelinde kullanılmıştır. O zamanlar ilk olarak adını bu şekilde duyurmayı başarmış olan gorilla, 250’den fazla cihazda kullanılmasıyla corning’e göre daha ilk seride yüksek başarıyı getirdiği görülmüştür. Üstüne bir de bu cama olefobik eklenince, cam üzerindeki parmak izlerinin de yok olması sağlanmıştır.
Gorilla Glass 2
2012 yılında çıkan bu camın diğerinden tek farkı biraz daha inceltilmiş olmasıydı. 2.5 kg’lık basıncı kırılmadan taşıyabiliyordu.
Gorilla Glass 3
NDR teknolojisi sayesinde öncekisine göre %35 daha sağlam halidir.
Gorilla Glass 4
2014 yılında hayata girmiş olan bu cam, telefonların en büyük şikayeti olan ve yere düşme sonucu %70’inin kırılması sonucu artık tarih olacaktı. Çünkü GG 4 artık eskisine göre 2 kat daha güçlüydü.
Gorilla Glass 5
Şu anda piyasadaki en iyi cam olarak bilinir. Önceki versiyonlarını 4’e katlayarak, 1.6 m üzerinden testleri yapılan GG 5’in bu testlerden sağlam çıktığı görülmüştür.