Eğer mobil cihazlar ile aranız iyiyse ve kullanımda sorunlar yaşamıyorsanız en çok duyduğunu kavramlardan biriside Rom yada Root olarak söylenebilir.Peki Rom nedir – rom ne işe yarar yada rom Nasıl Atılır sorularına cevap vermeye çalışalım.
Rom, telefonuz yada tabletinizin işletim sistemi için ayrılmış birim olarak tanımlayabiliriz.Yani bu bölüm telefon üreticisi tarafında ayrılmış bir bölümdür.Tabi değiştirilemez değildir yada farklı bir yükleme yapılamaz değildir.Gerekirse yada 3. kişiler tarafından farklı yazılımlar geliştirilerek farklı bir işletim sistemi yüklenebilir.Yani özel rom dosyaları ile telefonunuza yada tabletinize yükleyebilirsiniz.Bu işlem için ise telefonunuzun yada android cihazınızın root edilmesi yani gerekli izinlerin verilmesi gerekmektedir.Root ederek cihazı yönetici izni verebilir ve istediğiniz yazılımsal değişiklikleri yapabilirsiniz.Root işlemi yaparak telefona rom dosyası atmak tehlikeli ve cihazı sıkıntıya sokacak bir işlem olduğu için bilgi sahibi olduktan sonra bu işlemi yapmalısınız.
Kaç çeşit Rom vardır?
Hangi markayı satın alırsanız alın cihaz için üretici firma tarafından yüklü olarak bir işletim sistemi gelmektedir.Bu işletim sistemi ise üretici firma tarafından tavsiye edilir ve performans artışı olduğunu iddia eder.Tabi bu stabil bir şekilde çalışmasını sağlayabilir.
Birde 3. şahıslar yani yazılımcılar tarafından yapılan rom dosyaları bulunmaktadır.Bu dosyalar güvenilir şekilde yapıldıysa ve güvenilir yerlerden indiriliyorsa sorun yok ama kişisel güvenliği tehdit eden yazılımcılar tarafından üretiliyorsa keylogger yada zararlı dosyalar ile cihazınız ve bilgileriniz tehlike altına girebilir.