Stock Rom Android akıllı telefonlarda yada tabletlerin üzerinde gelen orijinal yazılımlardır. Bu yazılımlar üretici firma tarafından stabil olarak tanımlanır ve cihaz üzerinde yüklü olarak gelmektedir. İsterseniz bu yazılım değiştirebilir ve isterseniz farklı bir yazılım yükleyebilirsiniz. Tabi bu işlem tamamen sizin keyfinize kalmış diyebiliriz. Eğer farklı bir durum olursa ise orijinal yazılımını yani Stock Rom dosyalarını indirebilir ve yükleme işlemini yapabilirsiniz.
Not: Tüm işlemlerin sorumluluğu size aittir.Eğer farklı bir işlem yapıp hata olursa cihazda kalıcı sorunlar ortaya çıkabilir.
Yazılım yada Rom Yükleme İşlemi Nasıl Yapılır Onu Görelim….
1-İlk yapmanız gereken bilgisayarınıza gerekli programları ve yüklenmesi gereken dosyaları temin etmektir.Odin programını ve gerekli windows sürücülerini indirmeniz gerekiyor.
Windows Sürücüleri
Odin Programı
Bu programları temin ettikten sonra telefonumuz için gerekli Rom dosyalarını indirmeniz gerekiyor.Bu işlemi ise vereceğimiz adresten uygun olan Rom dosyasını indirmeniz gerekmektedir.
Download firmware updates for your Samsung mobile phone and tablet
2-Bu dosyaları indirdikten sonra ise telefonumuzdan birkaç ayar yapmanız gerekiyor.Telefonumuza dışardan bir yazılım yükleyeceğimiz için bazı ayarlarını açmak gerekmektedir.
İlk olarak “Ayarlar – Daha fazla – Geliştirici Seçenekleri” giriyoruz ve USB Hata Ayıklama’yı etkinleştiriyoruz.
Geliştirici seçeneklerini açamıyorsanız *Geliştirici Seçenekleri‘ni göremiyorsanız, Cihaz Hakkında bölümünde yer alan Yapım Numarası‘na 7 kez ard arda tıklayın.
Daha sonra ise telefonumuzu Download Mode dediğimiz yükleme bölümüne alıyoruz.Telefonumuzu kapatıyoruz ve “Ses Kısma+Ana Menü+Güç” tuşlarına aynı anda basarak “Download Mode” açıyoruz. Gelen ekranda “Ses Açma” tuşuna basarak devam ediyoruz. Telefonumuzu USB kablo ile bilgisayarımıza bağlıyoruz.
Odin programını çalıştırıyoruz. Program telefonunuzu tanıyacaktır.Odin programında “Auto Restart ve Reset Time” kutucuklarını işaretliyor, AP (PDA) kısmından rom dosyamız olan .tar.md5 uzantılı dosyayı seçiyoruz.Her şey tamamsa “Start” butonuna basarak işlemimizi gerçekleştiriyoruz.
Bu işlem sırasında telefonumuza dokunmuyoruz yani bilgisayar bağlantısını kesinlikle kesimiyoruz.
3-Telefonumuz yeniden başladıktan sonra ise Recovery Mode işlemini yapıyoruz.“Ses Açma+Ana Menü+Güç” tuşlarına basarak ekranda “wipe data/factory reset” ve daha sonra “wipe cache partition” işlemlerini uyguluyoruz Menüde gezinmek için “ses açma/kısma” tuşlarını, seçim yapmak için ise “güç” tuşunu kullanıyoruz. Son olarak “reboot system now” diyoruz.
napim
a